Skip to content

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Öncelik olarak tutacağınız ev için fiziksel olarak evin detaylı kontrolünü sağlayın. Tadilatlık bir yer var mı ya da çalışmayan bir aksam var mı gibi her şeyin öncesinde öğrenmeniz yapacağınız sözleşmede bunların belirtilmesi çok önemlidir.

Mümkünse tutacağınız evin montalamasının olmuş olması hem yaz aylarında hem de kış aylarında size büyük oranda tasarruf sağlayacaktır.

Tutmaya karar verdiyseniz muhakkak site ya da apartman yöneticisi ile görüşün. Evin bir sorunu olup olmadığı ya da yönetimsel bir sıkıntı olup olmadığını öğrenmenizde fayda olacaktır. Bildiğiniz ve önemli olacak her şeyin yapacağınız sözleşme içinde yer vermenizde fayda vardır. Unutmayalım ki söz uçar, yazı kalır. 🙂

Hangi Masraflar Kiradan Düşülebilir?

Evi kiraladınız ve taşındıktan kısa bir süre sonra bazı sorunlar ile karılaştınız. Yasal olarak ev sahibinden masrafların karşılanmasını isteyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey yapılacak işlemler sizin tarafınızdan yapılacak ise muhakkak fatura almalısınız. Sonrasında oluşabilecek anlaşmazlıklarda ne yazık ki durum sizin aleyhinizde sonuçlanabilir.  

Peki diyelim ki ev sahibiniz kiracı olarak oturduğunuz evdeki  tadilatları yapmayı reddetti. İsterseniz kiracı mahkeme yoluyla bu durumu çözebilirsiniz. Evin içinde yapılan her şey ev içinde kalacağı için bu kiracı olarak sizin en doğal hakkınızdır.  Bu tür konularda mahkemeler genellikle kiracının yanındadır.

Emlakçı Ne Kadar Komisyon Alır?

Bakmak istediğiniz evler bazn emlakçılar tarafından gösterilebilir. Evi beğendiniz ve sözleşme yapmaya karar verdiniz. Yasal olarak hizmet bedellerinin bir sınırı vardır. Ne olursa olsun burada ödeyeceğiniz en yüksek ücret sabittir. Bu hiç bir koşulda daha fazla olarak istenilemez. Bu ücretin bedeli tutmak istediğiniz yerin 1 aylık kira + KDV’sini hiç bir şekilde geçemez. 

Depozito Ücreti Nedir ve Ne Kadardır?

Depozito genel anlamıyla bir kiralamak istenilen yere karşılık olarak kira süresinin bitmesinden sonraki dönemde kiralanan evde olması muhtemel zararların tazmini için verilmiş peşin bir geçici teminattır. Evden çıkılması halinde halinde oluşan hasarlar karşılıklı olarak tespit edilir ve yapılmaması halinde bu ücret depozito ücretinden düşürülebilir

Kiralanacak yer için en fazla istenilecek depozito miktarı Türk Borçlar Kanunu ile üç aylık kira bedelini aşamaz. Burada dikkat edilmesi gereken şey 3 kira bedeli gibi bir ücret isteniliyorsa evin içerisinde buna değecek şey olması gerekmektedir. Ayrıca sözleşme içerisinde muhakkak detaylı yer vermeniz gerekir.